Reisgidsen

Azoren: culinaire hoogstandjes

Culinaire hoogstandjes op de Azoren

De Azoren, een prachtige eilandengroep gelegen middenin de Atlantische Oceaan, staan bekend om hun adembenemende natuur en ruige landschappen. Maar naast de indrukwekkende natuur heeft de archipel ook heel wat te bieden op culinair gebied. Tijdens mijn reis naar de Azoren heb ik kennisgemaakt met de heerlijke lokale gerechten en culinaire tradities die deze eilanden rijk zijn. Hier deel ik mijn ervaringen en favoriete culinaire hoogstandjes van de Azoren.

Verse vis en zeevruchten

Als visliefhebber zit je op de Azoren helemaal goed. De eilanden worden omringd door de Atlantische Oceaan en dat betekent dat je hier de meest verse vis en zeevruchten kunt proeven. Van gegrilde tonijnsteak tot gestoofde octopus, de visgerechten op de Azoren zijn om je vingers bij af te likken. Probeer zeker eens de traditionele caldeirada de peixe, een heerlijke visstoofpot boordevol verse vis, aardappelen en groenten.

Lokale kazen en worsten

Naast vis zijn ook kaas en worsten belangrijke ingrediënten in de Azoreaanse keuken. De eilanden staan bekend om hun smaakvolle kazen, zoals de bekende Queijo São Jorge en Queijo de Ilha. Proef ook zeker eens de verschillende soorten lokale worst, zoals de linguiça en chouriço, die vaak als tapas geserveerd worden.

Heerlijke zoetigheden

Wie van zoetigheid houdt, zal op de Azoren zeker aan zijn trekken komen. Probeer eens de traditionele queijada da ilha, een zalig gebakje gemaakt van kaas en suiker. Of geniet van een bolo lêvedo, een zacht en luchtig broodje dat heerlijk smaakt met een laagje boter. Vergeet ook zeker niet om de lokale ananas te proeven, die op de Azoren op natuurlijke wijze geteeld wordt en daardoor extra zoet en sappig is.

Wijn en sterke dranken

De Azoren staan ook bekend om hun verrukkelijke wijnen en sterke dranken. Proef bijvoorbeeld de typische vinho da cheiro, een zoete en aromatische wijn die gemaakt wordt van muskaatdruiven. Of waag je aan de lokale ananaslikeur, een zoete en fruitige likeur die perfect is als digestief na een stevige maaltijd. Vergeet ook niet om de ginjinha da ilha te proeven, een likeur gemaakt van kersen die alleen op de Azoren te vinden is.

Al met al is de Azoren een paradijs voor liefhebbers van lekker eten en drinken. De lokale keuken biedt een schat aan smaken en gerechten die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze prachtige eilanden. Van verse vis en zeevruchten tot heerlijke zoetigheden en verrukkelijke wijnen, de Azoren hebben voor ieder wat wils. Laat je verrassen door de culinaire hoogstandjes van de Azoren en geniet van een onvergetelijke smaakbeleving op deze unieke eilandengroep.

De Azoren